Virtuell rundtur – Stenebo Gruva, Ukna

Vattenfyllt schakt i Stenebo Gruva

Karin på Alléskolans bibliotek i Åtvidaberg hörde av sig till mig med en kort fråga:
– Kan du skapa en virtuell rundvandring av en gruva?
– Ja det löser jag! svarade jag positiv som vanligt.
Bra! Det rör sig om Stenebo Gruva i Ukna, den består av en 80 m lång bäcksvart gång och ett stort gruvschakt. Då kör vi!

Det var bara att börja fundera på hur jag skulle kunna belysa gruvan, vilken teknik jag skulle använda för att få bästa interaktion kontra kvalitet och om det ens var genomförbart.

Vi i projektgruppen åkte till gruvan för att reka en solig dag i mars. Jag fick möjlighet att testa min ljussättning och teknik. Det första försöket blev mer positivt än jag kunnat hoppas på, men jag insåg att det skulle krävas mer belysning. Så inför den skarpa fotograferingen köpte jag på mig en extra Rotolight Neo 2 samt laddade upp batterierna till ett par pannlampor. Jag insåg att det var möjligt att ”måla” med ljuset från pannlamporna då exponeringstiderna blev långa på 360-kameran.

Såhär blev den färdiga digitala tvillingen av Stenebo gruva. Den 80 m långa gången gick inte riktigt att få till hela men på det stora hela blev jag nöjd med resultatet.

Behöver ni en virtuell rundtur av er gruva, kyrka, utställning eller restaurang? Hör av er till mig på anders@ristenstrand.se eller 073-5862080.

Uppdraget genomfördes på uppdrag av Alléskolans bibliotek och Brukskultur Åtvidaberg

Läs mer: Virtuella rundturer

BILDER & DRÖNARFILM

relaterade inlägg

Drönarfoto - Nya Parken

PlatinumCars Arena – Drönarfoto

Platinumcars Arena är sedan 2021 namnet på Norrköpings fotbollsarena. Tidigare har IFK Norrköpings hemmaplan hetat Norrköpings Idrottspark, Nya Parken och Östgötaporten. I folkmun heter den kort och

Läs mer »

Lilla Arbetets – Arbetets museum

Titel: Lilla Arbetets Plats: Arbetets museum År: 2019 – permanent utställning Min roll: Grafisk formgivare av utställning, färg, produktion av marknadsmaterial/affischer, produktion tryckfärdiga original Lilla

Läs mer »

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!