Search
Close this search box.

Vallastaden, Linköping – ARKITEKTURFOTO

House for Mother - Vallastaden

Vallastaden i Linköping öppnade 2017. I samband med det hölls en stor bomässa i den nya stadsdelen. Det övergripande konceptet står Okidoki Arkitekter för då de vann en tävling 2012. Deras bidrag Tegar går kortfattat ut på att marken tilldelas en mängd byggherrar. Den bebyggs sen med olika typer av bostäder och boendeformer. Och nog är det en varierande stadsdel! Inget hus är det andra likt. Hyreshus varvas med radhus, restauranger och gemensamhetslokaler. Dessutom med en väldigt blandad estetik och byggteknik.

Det håller! Det är spännande att gå runt i kvarteren då man inte vet vad som kommer runt nästa hörn.

Höjdpunkterna är enligt mig House for Mother och Diagram of Dream. House of Mother är en privatbostad ritad av Förstberg Ling. Med en fasad helt klädd i korrugerad plåt ligger den insprängd mellan högre flerbostadshus. Huset är arkitektens första projekt, ritat till hans egen mamma.

Digram of Dream är titeln på den stora fasadmålningen på trähuset Illustrationen. Målningen lurar verkligen ögat och konstnären Ghadyanloo målade hela verket under bomässan i september 2017.

Vallastaden är väl värt ett besök för den som är minsta intresserad av arkitektur eller stadsplanering. Jag har höga förhoppningar på att Inre hamnen i Norrköping kommer att bli något liknande.

relaterade inlägg

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!