S:t Botvids Kyrka, Oxelösund – drönarfoto

Drönarfoto S:t Botvids kyrka - Oxelösund

S:t Botvids Kyrka i Oxelösund… brutalism när den är som bäst! Förra året besökte jag Oxelösund ett par gånger inom jobbet. Glädjen när jag åkte in i stan och såg denna koloss i rå betong torna upp sig på långt håll var stor. Är det en kommunikationscentral hämtat från en sci-fi-film? Nej sannerligen inte. När jag såg korset högst upp på byggnaden insåg jag att det var en kyrka, närmare bestämt S:t Botvids Kyrka. Djärvt och otippat!

Kyrkan uppfördes 1957 och ritades av arkitekten Rolf Bergh som kom att rita ett stort antal kyrkor, oftast i betong eller tegel. S:t Botvids Kyrka tillhör hans mest spektakulära verk. Kyrkan är uppförd i platsgjuten betong och av prefabricerade betongelement. Dess utformning ska anspela på ett sjömärke. Även invändigt är byggnaden, med sin imponerande takhöjd och stora glasväggarna, väl värd ett besök.

Vid ett drönaruppdrag i Oxelösund passade jag på att fota och filma kyrkan, en dimmig dag i februari 2021. 

Här kommer ett tips på en bra bok med andra spektakulära byggnader i bettong: CCCP – Cosmic Communist Constructions Photographed.

relaterade inlägg

Drönarfoto - Nya Parken

PlatinumCars Arena – Drönarfoto

Platinumcars Arena är sedan 2021 namnet på Norrköpings fotbollsarena. Tidigare har IFK Norrköpings hemmaplan hetat Norrköpings Idrottspark, Nya Parken och Östgötaporten. I folkmun heter den kort och

Läs mer »

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!