På björnspaning i Gästrikland

Ekorre på träd

I helgen var det dags att åka till Järbo och att få uppleva något helt nytt i skogarna kring Kungsberget. Tillsammans med Matilda och svärmor Margareta tog vi bilen från Viksjö i lördags morse. Efter drygt två timmar anlände vi till Järbo och Wild Nordic där vi fick en kort introduktion och en väldigt matig macka. (Dessvärre hade vi ätit ännu en matig macka på vägen upp…

Kl 16 skjutsades vi rakt ut i skogen och efter en promenad kom vi fram till kvällens boning. I gömslet fanns det mest nödvändiga i form av ett dass, ett par bäddar men framförallt fönsteröppningar i väggen med utsikt åt tre väderstreck. Guiden berättade att vi inte fick öppna dörren förrän han kom tillbaka morgonen därpå. Med spänning började vi spana efter djur med kikare och kameror i högsta hugg! 

Djuren kom med detsamma. Nötskrikor, hackspettar och korpar. Det första större djuret som dök upp var räven och senare på kvällen kom det en hel familj med grävlingar. Grävlingarna stannade länge och kom väldigt nära gömslet, underhållande! 

Ormvråk. Räv igen. Korpar. Sedan lugnade det ner sig och jag bestämde mig för att gå till sängs. Men inlåst på dass hör jag plötsligt Matilda väsa…. BJÖRN!  Snabbt ut från dass så tyst jag bara kunde. Klockan hade nu hunnit att bli 23:40 och det var rejält dunkelt utomhus. Men mycket riktigt, där stod en ståtlig björn. Tyvärr svåra förhållanden för att fota men jag höjde ISOn skyhögt och tog ett par bilder. Sedan satt vi och följde björnen i närmare 15 minuter innan den lufsade vidare ut i skogen. 

Under natten blev det ett par timmars sömn och på morgonen kom sedan guiden kl 08.00 och knackade på dörren. De 16 timmarna gick väldigt fort och det var en härlig upplevelse att sitta där i det spartanska gömslet och bara spana ut i skogen. 

relaterade inlägg

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!