Search
Close this search box.

Norrköpings Krematorium – arkitekturfoto

I utkanten av Folkparken ligger Krematorielunden och Norrköpings Krematorium. En vacker funkisbyggnad med ljus fasad som invigdes 1938 och är ritad av arkitekten Kurt von Schmalensee. Återigen ett praktfullt bygge av den dåvarande stadsarkitekten. Tidigare har jag fotat och skrivit om Borgs vattenverk och konstmuseet.

Krematoriet har de senaste åren genomgått en renovering och tillbyggnation. Bakom det arbetet står Fredriksson Arkitektkontor som har gjort ett exceptionellt bra jobb. Den nya delen känns som att den alltid varit där. Projektet belönades välförtjänst Östergötlands Arkitekturpris 2022 där motiveringen avslutas med:

”Smakfull, enkel, lugn och värdig arkitektur” var samtidens omdömen vid invigningen 1938. Detsamma kan utan vidare sägas om den kongeniala om- och tillbyggnaden som stod färdig 2022.

Jag instämmer till fullo.

relaterade inlägg

Interiörbild på Liljevalchs i Stockholm av Fotograf Ristenstrand

Liljevalchs+ – arkitekturfoto

Liljevalchs+ i Stockholm är den mycket omdebatterade tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall. Den blev färdig och invigdes 2021. Arkitekt för projektet är Wingårdhs. Dekorationen på fasaden

Läs mer »

Porträttfoto – Holmen

På uppdrag av Falk & Roth kommunikation fotograferade jag fyra medarbetare från Holmen och deras energi-avdelning. Enskilda porträtt och gruppbilder i olika konstellationer stod på

Läs mer »

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!