Medlöperi och Motstånd – grafisk formgivning av utställning

I fredags nåddes jag av det glädjande beskedet att Norrköpings stadsmuseum är en av tre nominerade till den prestigefyllda titeln Årets museum. Förra året öppnades utställningen Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu som jag fick äran att vara med att producera. Grafisk form, bildbehandling och produktion av samtliga original innan tryck var mina uppgifter.

Utställningen berättar om de nazistiska rörelserna i Norrköping under 1930-talet och andra världskriget samt lyfter fram de som valde att göra motstånd. Det är berättelsen om medlöparna, motståndarna och några av de flyktingar som kom till Norrköping under andra världskriget. Den belyser även frågor kring främlingsfientlighet i vår samtid. Utställningen är producerad av Norrköpings stadsmuseum i samarbete med forskaren och författaren Johan Perwe.

Medlöperi och Motstånd blev väldigt uppmärksammad då den utsattes för fleratlet hot samt polisanmäldes av SD för delar av sitt innehåll. Det visar på vikten av utställningen och att ämnet är högaktuellt även i vår tid. Något som nomineringen till årets museum också pekar på:

Mitt i samhällsfrågorna ställer sig Norrköpings stadsmuseum och arbetar med kunskap och fördjupning för att diskutera vår samtid ur ett historiskt perspektiv. En uppmärksammad utställning om 1930-talets nazism i Norrköping skapade diskussioner inte bara om innehållet utan även om museernas roll och museilagen. Med fokus på människan i den lokala historien arbetar museet som en mötesplats för verksamhet, samarbeten och kunskap.

Lycka till Norrköpings stadsmuseum!

relaterade inlägg

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!