Search
Close this search box.

Drönarkort – check

Porträtt av drönarfotograf Ristenstrand

Vid årsskiftet infördes de nya drönarreglerna som nu gäller inom hela EU. Det innebär bland annat att alla som flyger drönare måste ta ett drönarkort. I början av året genomförde jag testet och har nu ett A1/3 + A2-kort.

Varje drönare (som väger mer än 250 g) ska ha en drönaroperatör som måste vara registrerad hos Transportstyrelsen. Det kan vara ett företag eller en person. Ni kan numera titulerar mig SWEi10zv5jm9fbq4.

Alla drönare som säljs inom EU ska från och med nu vara CE-märkta och tillhöra en C-klass. Många av de mest populära drönarna som folk använder idag har ingen C-märkning och kommer därför att få begränsade användningsmöjligheter. Jag som flyger med en Mavic 2 Pro (och innehar A1/3+A2-kort) måste fram till den 31/1 2022 flyga minst 50 meter i sidled från människor, djur, bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden. Från och med 2023 är den distansen 150 meter vilket i princip gör maskinen obrukbar. Men men… drönartillverkarna kommer innan dess släppa modeller som kommer vara tillåtna att flyga och med ännu bättre prestanda. Fram tills dess kommer jag förlita mig på drönarens låghastighetsläge, sunt förnuft och följa de grundläggande regler som gällt även tidigare. Eventuellt kommer jag att behöva köpa en DJI Mini 2 som väger under 250 gram för de uppdrag då jag måste komma nära inpå.

relaterade inlägg

Drönarfoto över Ljura i Norrköping

Ljura från ovan

Det här är bilder från Ljura och vy över ett rökigt Norrköping. Röken kom från en brinnande flishög ute på Händelö, ett bra tillfälle att

Läs mer »
Drönarfoto över St Olofsskolan i Norrköping

Drönarbilder – S:t Olofsskolan

Drönarfoto Norrköping Drönarfoto över St Olofsskolan i Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2022, www.ristenstrand.se Entré Drönarfoto över St Olofsskolan i Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2022, www.ristenstrand.se Drönarbild över

Läs mer »

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!