Analog film – digitalisering

Porträtt Bettan och Louise, fotograferad med analog filmkamera Canon F1

Privat fotograferar jag mestadels med analoga kameror eller iPhone. Oftast använder jag en Canon F1 New. Bilderna framkallar jag oftast hos Crimson där jag då beställer bilderna 9 x 13 cm med vit kant på matt papper. Lagom format och känslan när man får hem de framkallade filmrullarna är inte dum, som ett barn på julafton som det heter i folkmun.

Men digitalisering då undrar ni då? Ja det har tidigare varit ett tråkigt kapitel. Men sedan fick jag tips ifrån min vän Otto om en process som innefattar kamera, macroobjektiv, ljusbord, filmhållare, stativ, Lightroom och en plugin – Negativ Lab Pro. Det mesta hade jag redan och igår kom ljusbordet och filmhållaren på posten från Brunos bildverkstad.

Tidigare har jag jobbat med en scanner. Men den var långsam och det skulle köras via ett scanner-program för att sedan importeras till Lightroom för att sedan redigeras. Osmidigt. Nu fotar jag av alla negativ och importerar direkt in i Lightroom där jag sedan beskär bilderna innan de matas in i Negative Lab. Och vips så bilderna ”framkallade” digitalt men med en härlig analog känsla.

Processen går att se i videon längst ner.

relaterade inlägg

Behöver du en fotograf i Norrköping och Östergötland?
Välkommen att kontakta Fotograf Ristenstrand!